Je video lekker snel online met een camjo
Je video lekker snel online met een camjo
Anno 2020 willen we dat een online video lekker vlot online staat, snel to the point komt en vooral niet te veel geld kost. Een camjo kan in dat geval dé oplossing zijn. Doordat een camjo zelfstandig werkt en daardoor heel flexibel is, staat jouw video binnen no-time op het web zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten!
Wat is een camjo?
Vroeger had je voor een videoproductie een complete crew nodig. Cameramensen, geluidsmensen, een verslaggever, een regisseur, lichtmensen en een editor. Mag wat kosten, hoor ik je denken. Liever niet natuurlijk, en daarom is de camjo de laatste jaren in opkomst. ‘Camjo’ staat voor ‘camerajournalist’. Zo iemand gaat zélf op pad en doet eigenlijk alles wat normaal die grote crew doet. Hij of zij zorgt voor het beeld, geluid, licht, script en de montage. Dat brengt veel voordelen met zich mee!
Voordelen camjo:
- Een camjo is flexibel en snel, want hij of zij houdt het hele proces in eigen hand.
- Minder intimiderend. We kennen allemaal wel een video van een zenuwachtige medewerker of directeur die staat te stotteren voor de camera. Het oogt onprofessioneel, maar is wél heel begrijpelijk als je je bedenkt dat waarschijnlijk vijf man mee stond te luisteren tijdens de opnames. Een camjo kan iemand makkelijker op zijn/haar gemak stellen. En dat komt de kwaliteit van de video ten goede!
- Kostenbesparend, want je hebt minder mensen nodig en kunt sneller schakelen.
Dat betekent natuurlijk niet dat je een Super Bowl-waardige commercial kan maken met camjo’s. Ze werken immers met compactere apparatuur. Maar het is vaak wél goed genoeg voor een leuke, snelle video voor social, als onderdeel van een e-mailing of om een proces in beeld te brengen.
Hier is een camjo nog meer geschikt voor:
- Interviews: een camjo kan filmen en interviewen tegelijkertijd.
- Sfeerimpressies: bijvoorbeeld van een congres of ander evenement.
- Portretten: breng bijvoorbeeld een medewerker in beeld.
- Vacatures: een combinatie van sfeerbeelden en art work waarin de USP’s van de organisatie als werkgever naar voren komen.
- Reportages: bijvoorbeeld een verslag van een opening of verhuizing, video over hoe een van je medewerkers in je zonnetje wordt gezet, of een beeldverslag van een zakenreis naar belangrijke partners.
- Processen: hoe wordt een huis gemaakt, een schoen ontworpen of een podium opgebouwd?
- Visueel ingestelde doelgroepen.
Cameracrew voor meer kwaliteit
Voor campagnevideo’s, professionele aftermovies, meercameraregistraties of video’s die een bioscoopwaardige look met dynamische shots moeten hebben is een cameraman (met apart licht en geluid) wél heel geschikt. Alleen dus wel iets duurder. Zie hieronder een video die wij maakten voor Cum Laude Kaas.
Vlogger voor een persoonlijke touch
Een andere mogelijkheid is een vlogger. Dit is met name interessant voor series en als je wilt dat de kijker een band krijgt met de vlogger. Zo maken wij voor #AlphenLinkt vlogs, waarvan Leoni (zie hieronder) het vaste gezicht is. Regelmatig maakt deze Alphense een vlog waarin ze de leukste plekjes van Alphen aan den Rijn laat zien. Dat zorgt voor herkenbaarheid. Ook als de spreker – die zenuwachtige directeur bijvoorbeeld – begeleiding nodig heeft, kan het sterker zijn om diegene samen met een vlogger in beeld te brengen; ook dat is minder spannend. Ook beeldarme onderwerpen kan een vlogger interessant zijn.
Mojo voor nóg meer snelheid
Wil je je video écht laagdrempelig maken, dan kun je ook werken met een mojo; een mobile journalist. Dit deden wij bijvoorbeeld tijdens de première van een film die de ANKO sponsorde. Via de Instagram Stories van de ANKO deden wij live verslag en interviewden we castleden en de regisseur van de film. Dit is vooral geschikt als de content zo snel mogelijk online moet staan en het niet erg is als de kwaliteit iets minder is.
Wil je meer details over de mogelijkheden voor video? Neem contact op met Suus, onze camjo en videospecialist. Zij adviseert je graag over de juiste videovorm voor jouw VeRHaaL!